Så bygger du hållbar medarbetarhälsa med digitala verktyg
Digitalisering för hållbara arbetsmiljöer
När digitalisering diskuteras handlar det ofta om teknik. Men för organisationer som vill skapa en hållbar arbetsmiljö krävs mer än så – det handlar om att organisera arbetet på nya sätt, stärka det digitala ledarskapet och använda data för att fatta bättre beslut.
Under Riksdagens forskningsdag 2025 höll Ann Svensson, professor i informatik vid Högskolan Väst, en presentation som belyste just detta. Goozo och Högskolan Väst är sedan flera år samverkanspartners, bland annat genom forskningsprojektet DIGHEP, som undersöker hur digitala lösningar kan stötta både medarbetare och chefer inom produktion och industri.
Goozo utvecklar digitala lösningar för att stödja chefer och HR i arbetet med hållbar medarbetarhälsa – genom evidensbaserade analyser och åtgärdsplaner.
Datadriven arbetsmiljö – vad innebär det?
En datadriven arbetsmiljö innebär att man systematiskt samlar in, analyserar och agerar på data relaterad till medarbetares välmående och arbetsförhållanden. Det kan handla om att identifiera tidiga tecken på stress, följa upp åtgärder eller visualisera organisatoriska riskfaktorer.
Ann Svensson lyfte i sin presentation vikten av att använda digitala verktyg som ett naturligt inslag i vardagen – inte som något extra, utan som en integrerad del av arbetsflödet. För att lyckas krävs:
Samordning mellan olika funktioner i organisationen
Kontinuerligt lärande och utveckling på arbetsplatsen
En ledning som förstår och kan driva digital förändring
Digitalt ledarskap i organisationer
Digitalisering skapar nya krav på ledarskap. För att organisationer ska kunna ta tillvara teknikens potential krävs ett ledarskap som både förstår tekniken och klarar av att leda genom förändring.
I den forskningen som Ann Svensson presenterade framgår det att:
Ledarskapets roll är avgörande för att skapa rätt förutsättningar för förändring
Kompetensutveckling behövs både för chefer och medarbetare
Förmåga att leda digital transformation är en nyckelkompetens
Digitalt ledarskap handlar alltså inte bara om att införa teknik – utan att skapa förståelse, trygghet och engagemang kring förändringen.
Så kan Goozo stötta din organisation
Med Goozo:s plattform kan chefer och HR få insikter om medarbetarnas hälsa i realtid. Det handlar om att göra det enkelt att förstå komplex data och omsätta den till konkreta, uppföljningsbara insatser.
Med hjälp av Goozo kan du:
Få automatiserade analyser om nuläget i din organisation
Skapa evidensbaserade åtgärdsförslag
Utveckla handlingsplaner anpassade till era behov
Följa upp effekterna över tid
Målet är en mer resilient, effektiv och mänsklig organisation – där hälsan är en strategisk fråga.
Exempel från vård och omsorg – men lärdomar för alla
Ann Svenssons presentation utgick från vård- och omsorgssektorn men insikterna är bredare än så. Hon beskrev hur digitala verktyg används för att exempelvis förebygga fallolyckor, stödja egenmonitorering och skapa effektivare arbetsflöden – men samma logik går att tillämpa i industrin, kontorsmiljöer och andra typer av verksamheter.
Det handlar om att använda digitalisering för att förbättra arbetsmiljö, stärka medarbetares delaktighet och skapa hållbara arbetssätt.
3 fördelar med datadriven arbetsmiljö
Bättre beslut grundade på fakta – inte magkänsla
Effektivare insatser genom evidensbaserade handlingsplaner
Lägre sjukfrånvaro och ökad trivsel bland medarbetarna
Samverkan mellan Goozo och Högskolan Väst
Goozo och Högskolan Väst har en långsiktig samverkan för att utveckla och testa digitala lösningar i verkliga vård- och omsorgsmiljöer. Genom forskningsprojektet DIGHEP kombineras vetenskaplig metod med praktisk tillämpning, vilket gör att innovationer kan utvecklas i takt med behoven.
Vill du också skapa en datadriven arbetsmiljö?
Med Goozo får du verktygen för att ta nästa steg mot en hållbar organisation. Boka en demo så visar vi hur våra analyser och handlingsplaner kan ge effekt – på riktigt.
Boka demoVanliga frågor
-
Det handlar om att kunna leda medarbetare genom tekniska och organisatoriska förändringar, med fokus på förståelse, delaktighet och utveckling.
-
Genom att samla in och analysera data kan man identifiera risker i tid, sätta in rätt åtgärder och följa upp effekterna på ett strukturerat sätt.
-
Att organisationen använder insikter från data för att fatta beslut som förbättrar medarbetares arbetsvillkor, hälsa och produktivitet.