HR Trender 2023

Mycket förändringar har skett under 2022 och nu är det dags att blicka framåt mot ett nytt spännande år med nya möjligheter. Under 2023 förväntar vi oss att se stora investeringar i medarbetarnas välbefinnande, odla en positiv kultur och satsa mer på att digitalisera HR.

Efter att ha tagit del av Gartners senaste undersökningen där de undersökte 800 HR-ledare om deras främsta prioriteringar för 2023 samt följt utvecklingen under de senaste åren har vi samlat värdefulla insikter som är bra att ha koll på.

Här kommer fyra viktiga områden som HR förväntas arbeta med år 2023


 

Karriärutveckling

Under 2023 kommer det fortfarande vara brist på kompetens och konkurrensen mellan talanger kommer öka ännu mer. Detta belyser vikten av att få behålla personalen. Istället för att lägga ner tid på att försöka hitta ny kompetens så behåll dina nuvarande talanger genom att erbjuda extra utvecklingsmöjligheter. En studie genomförd av Gartner visar att 47% av HR-ledare anser att det är viktigt att fokusera på karriärutveckling. Det är endast 1 av 4 anställda som uttrycker förtroende för sin karriär i organisationen, och tre av fyra som letar efter nya arbeten.

Dessa siffror tyder på att möjligheter till karriärutveckling är en betydelsefull faktor för anställda. HR och ledare behöver prioritera och identifiera åtgärder för att medarbetare skall kunna växa och utvecklas i sina, roller så att medarbetarna får ett ökat förtroende för karriärsutvecklingen inom den egna organisationen. Med tanke på den förändring som sker i arbetslivet, där vi spenderar mindre tid på kontor kan kompetensen snabbt blir föråldrad och de anställda är inte tillräckligt förberedda för framtida roller. Organisationer behöver hitta nya sätt för att kunna möta medarbetarkraven och kompetensgapet i den nya arbetsplatssituationen.

En traditionell uppfattning om karriärutveckling innebär att man gör en behovsbedömning för att identifiera utvecklingsbehov hos sina anställda med fokus på den upplevda nyttan av innehållet som ska läras. Ett alternativ till detta sätt är att låta utvecklingen vila på individen, där de gör sina egna behovsanalyser genom att själva ta reda på vilka deras styrkor är och vilka utvecklingsbehov de har.

Fokus på ledarskapskapet

I takt med att samhällen och organisationer förändras, ökar förväntningar på vad ledare har ansvar för, vilket ofta kan vara en utmaning. Till följd av förändringen har arbetslivet blivit mer individanpassad samt att stress och utbrändhet har ökat. Denna förändring kräver att ledare är mer anpassningsbara, empatiska och autentiska. Enligt Gartner undersökningen tycker 60% av HR-ledare att detta kommer att vara ett stort fokus under 2023 och 24% anser att deras strategi för ledarskapsutveckling inte är bra nog för framtidens arbete.

Chefer behöver en ökad kunskap om individernas behov. Den ökade kunskap kan stödja chefer och HR-personal att effektivt arrangera villkor för en hälsosam arbetsplats och att fokusera på åtgärder på olika nivåer i organisationen.

För att hjälpa ledare att utveckla ett mer humant ledarskap behövs en strategi som går ut på att möjliggöra en ökad självsäkerhet på jobbet, ta hänsyn till medarbetarnas individuella behov och hantera flexibla arbetsscheman.

GOOZOs smarta HR- Tech plattform samlar in data om medarbetarnas tankar och åsikter, vilket gör att man kan hjälpa chefer att hantera resultatet efter insamlade data. Ett sådant stöd gör cheferna mer rustade för att hantera sin roll som ledare.

GOOZO plattformen lägger fokus på vad som händer när data har samlats in, då det ofta är här som utmaningen för chefen börjar. Genom att följa givna steg i plattformen får chefer och HR bra överblick för att kunna arbeta med medarbetarna på ett konstruktivt sätt samt insikt i arbetets effekt över tid. GOOZO ger förslag på forskningsbaserade åtgärder och insatser, så att chefer direkt kan börja jobba med resultatet. Åtgärderna är anpassade så att de stödjer, förbättrar och effektiviserar ert arbete med organisationsspecifika KPI:er och mäter utfallet, så att ni ser vilka åtgärder som bäst korrelation mellan valda KPI:er kopplat till valda åtgärder. Snart kommer organisationen endast jobba med de åtgärder som ger den bästa effekten, vilket sparar tid, pengar och ger nöjda medarbetare.

Jobba med hybridarbete i organisationen

Pandemin är över men distansarbete är här för att stanna i många organisationer. Vi kan se att arbetstagarna vill ha kvar möjligheten att jobba hemifrån, då vi har insett fördelarna med att kunna jobba hemifrån. Framför allt sparar vi tid och miljön genom att slippa pendla och gör att livspusslet är lättare att få ihop.

Enligt en undersökning från Gartner anser 52 % av anställda att flexibla arbetspolicy kommer påverka deras beslut att stanna inom organisationen.

Enligt Great place to works undersökning uppger 37 % att de arbetar helt eller delvis på distans och 93 % tycker det är viktigt om de får fortsätta arbeta på distans. Med det sagt är det nödvändigt om arbetsgivare tillåter medarbetare att viss tid jobba hemifrån.

Men det finns också fallgropar med hybridarbetet. När så många föredrar att arbeta på distans får vi inte missa att jobba med det som går förlorat när vi inte är tillsammans på kontoret, så som bristen på interaktion mellan kollegor och chef, samarbetet och minskat stöd. Samma undersökning visar att 33 % svarar att distansarbete har påverkan känslan av gemenskap och 23% tycker att relationen till chefen har blivit sämre.

Under 2023 behöver HR skapa tydliga policys om när, hur och var arbetet utförs.  En hög prioritet för HR ledare att jobba för att distansarbete ska bli en lyckad strategi i organisationen.

Vad vi behöver för att kunna arbeta optimalt är olika från arbetsplats till arbetsplats. Det viktigaste är att ha en dialog med sin chef om vad som upplevs som bra eller mindre bra. Därefter har ni ett underlag för vad som behöver stärkas. På ett övergripande plan behöver chefen vara tydlig med vad som gäller och hitta metoder för att säkerställa att inte gemenskap, samarbete och kommunikation går förlorad.

Fokus på välbefinnande

En stor utmaning för HR är den psykiska ohälsan som ökade på arbetsplatsen 2022.

Hur vet man om något är på väg att bli utbränd? Några tecken att hålla utkik över kan vara att medarbetaren inte är lika produktiv, har en negativ attityd eller saknar motivation i arbetet. När vi arbetar hemifrån större delen av veckan blir det extra viktigt att skapa en bild av hur medarbetarna mår. För de organisationer som vill komma till bukt med stress på arbetsplatsen är det viktigt att ha verktyg för att snabbt identifiera tecken på stress samt vidta åtgärder innan det är för sent.

Digitala HR-verktyg som samlar in åsikter om medarbetarnas arbetssituation kommer bli alltmer värdefulla och gör både HR och chefer mer rustade för att hantera ohälsa på arbetsplatsen. Om det finns en tydlig strategi för hur ni stöder psykisk hälsa kommer det bli lättare att locka till sig medarbetare.

Om ni är intresserade av att förbättra och prioritera dessa områden berättar vi gärna mer om hur GOOZO kan hjälpa ert företag. GOOZO mäter välmående och fokuserar på att analysera effekter som ger nya insikter. GOOZO följer per automatik upp alla personalsatsningar som görs i organisationen i relation till era mätningar. Så att ni ser vilka effekter de skapar!

Föregående
Föregående

Så återhämtar du dig på jobbet

Nästa
Nästa

Visselblåsning med GOOZO