Visselblåsning med GOOZO

Ett högaktuellt ämne inom HR är den nya lagen om visselblåsarfunktionen. För de företag som ännu inte har funktionen, är det hög tid att börja se över ämnet då nya lagen träder i kraft den 17 december 2023. Den nya lagen innebär att även alla privata företag med minst 50 anställda måste ha en intern visselblåsarfunktion. Med GOOZO kan man välja att ha visselblåsarkanalen som en separat funktion eller som en integrerad del i vår HR- plattform.


 

Lagen om att offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ska ha en intern visselblåsarfunktion har funnits sedan juli 2022.  I december börjar lagen även gälla för alla privata företag med minst 50 anställda. Visselblåsarfunktion ska hanteras av en person som ska vara oberoende och självständig. Lagen innebär också att den som rapporterar om missförhållanden ska skyddas mot repressalier, som exempelvis hot eller uppsägning. Om en visselblåsare ändå utsätts för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.



Vad är en visselblåsare?

En visselblåsarfunktion är en kanal där det är möjligt att kunna rapportera allvarliga missförhållanden som förekommer i arbetsrelaterade sammanhang, så som brott mot lagar eller andra föreskrifter. Funktionen ska kunna ta emot anonyma rapporter samt ge möjlighet till kontakt, återkoppling och uppföljning.

Alla medarbetare ska veta varför en visselblåsarfunktion behövs i företaget och hur de ska göra för att skapa ett ärende och skicka in en visselblåsarrapport.

Informera alla medarbetare om varför företaget har en sådan funktion och vad man vill uppnå med den. Det kan till exempel handla om att företaget anser att det är viktigt att se till så att alla medarbetare känner sig säkra och trygga på arbetsplatsen, Därav vikten att problematik anonymt kan kommuniceras, så att arbetsgivaren kan jobba för att lösa problemen alternativt om företaget vill hänvisa till lagar och regler.

 

Hur skyddar GOOZO din identitet?

Det är viktigt att medarbetare känner förtroende för själva processen och vågar rapportera om något inte står rätt till. När man ska skapa en rapport i GOOZO visselblåsarfunktion kan man välja att göra det konfidentiellt, det vill säga att man bara är känd för den som handlägger ärendet (full sekretess) eller välja om man vill vara helt anonym, det vill säga att man kan skicka en rapport på ett sätt så ingen får reda på att det är just du som skickat den.

Hur fungerar det?

Skapa rapport!

Via GOOZO visselblåsarportal har anställda möjlighet att skapa en rapport. När rapporten skapas väljer man om det ska göras konfidentiellt eller helt anonymt med tillhörande kategori som kan kopplas till olika mottagare. När rapporten är inskickad kan uppgiftslämnaren sedan följa sitt ärende via ett lösenord som sparats ner innan rapporten skickats. Uppgiftslämnaren kan även uppge en mailadress (ej känd för mottagaren) dit systemet kommunicerar uppdateringar kring ärendet (statusförändringar eller kommunikation från utredaren).



Hantering av ärendet!

Via systemet kan utredaren ändra eller avsluta ärenden och kommunicera med uppgiftslämnaren (anonymt om uppgiftslämnaren önskar). De som rapporterar ska få en bekräftelse inom sju dagar att rapporten är mottagen.

  Uppföljning

Den som rapporterar om missförhållanden ska få återkoppling på vilka åtgärder som vidtagits. Med GOOZO finns en inbyggd meddelandefunktion som kan användas för att kommunicera med den som hanterar ärendet. Som medarbetare kan du förvänta dig att få återkoppling inom 3 månader om åtgärder som vidtagits och skäl för dessa.



Föregående
Föregående

HR Trender 2023

Nästa
Nästa

Här är friskfaktorerna som kännetecknar en sund arbetsplats!