5 tips till ett ökat engagemang!

Varför är medarbetaengagemang så viktigt?  Jo för att medarbetarnas motivation har en stor påverkan på organisationens resultat. Med engagemang kommer en högre tillfredställelse i arbetet, mindre stress, glada medarbetare, nöjda kunder, samt en rad andra fördelar.  Den närmsta chefen har ett primärt ansvar att skapa engagemang. Det är chefens ansvar att medarbetarna vet vilket arbete som ska utföras, samt att få stöd och coachning för att lyckas med arbetet. 


Enligt Self-determination teorin har människor tre grundläggande psykologiska behov som måste vara tillfredsställda för att skapa engagemang. Behoven är kompetens, autonomi och tillhörighet. Teorin menar att långsiktigt hållbar motivation sammanhänger med att individen ges utrymme att handla utifrån egen övertygelse, istället för att vara en bricka som styrs av yttre krafter. 

Kompetens

Det psykologiska behovet av kompetens blir tillfredsställt när en individ lyckas att utföra en uppgift. Känslan av att vara kompetent uppfylls även när individer känner att de har kunskaper som bidrar till ett positivt resultat.  

Autonomi

Autonomi likställs med ordet självbestämmande. Individen har behov att få uttrycka sin egen vilja och göra sina egna val. Individer känner sig autonoma när de utför en uppgift som de personligen kan relatera till, vilket medför att individens engagemang drivs av individens egen vilja. 

Tillhörighet

Människan har ett starkt behov av att få känna att man är en del av ett sammanhang. En person som upplever tillhörighet känner sig omtyckt och tycker om andra personer omkring sig. När vi tappar kontakten med andra människor minskas vår motivation. 

Enligt en global undersökning där Gallups studerar hur det ser ut med medarbetarengagemang kan man se att enbart 15% är engagerade i sina arbeten ur ett globalt perspektiv. Bristen på engagemang innebär en viss förlust för företaget, samt att människor inte mår bra på jobbet, vilket leder till många sjukskrivningar. 

 

  • Endast 14% av medarbetare i Sverige känner sig engagerade i sitt arbete. Dessa 14% bidrar till att utveckla verksamheten, samt bidrar med positiv energi.  

  • 75% är oengagerade. De går till jobbet för att få sin lön men inte mycket mer än så.  

  • 11% menar gallup på är aktivt oengagerade. Dessa individer är missnöjda med sitt arbete och sprider negativ energi.  

Här kommer våra tips för ett ökat medarbetarengagemang! 

 

1.    Ge erkännande

 

Genom att ge erkännande och återkoppling får du medarbetaren att känna både tillhörighet och kompetens. Erkännande bör vara en regelbunden punkt på chefens dagordning för att visa uppskattning för individers olika bidrag till teamet och organisationen. Att få återkoppling för hur man uppfattas av omgivningen är en förutsättning för att kunna lära och utvecklas. 

 

2.    Tydlighet kring hur medarbetarens arbete bidrar till organisationens uppdrag

 

En medarbetare som har en tydlig förståelse för hur de bidrar till företagets syfte och mål känner sig mer engagerade och är mer benägna att stanna kvar på sitt arbete. Individen har ett behov av att känna sig delaktig och att de kan bidra till organisationen. Om arbetsuppgifterna och rollen inte är tydligt beskrivna finns risken för att inte trivas. Det är viktigt att regelbundet kommunicera kring mål och vision.

Enligt Hardward Business Review är anställda mer benägna att tillhöra en organisation som står för social förändring.  Påminn dina anställda om varför ni gör det ni gör. Tex ”vår tjänst leder till att hjälpa utsatta människor” 

Om din organisation har för stort fokus på produktivitet och resultat, kommer det förmodligen vara svårt för de anställdas mål och värderingar att passa in. Däremot om organisationens uppdrag är att ha en viss samhällelig påverkan, så är det lättare för anställda att anpassa sina värderingar till organisationens uppdrag.  

 

3.    Erbjud rotation i arbetet 

 

Rotation i arbetet möjliggör en hög grad av engagemang. Erbjud därför dina medarbetare att byta arbetsuppgifter med varandra. Det kan vara inom gruppen eller med en annan avdelning.  Det kan vara både roligt och motiverande att lära sig hur och vad andra arbetar med. Samtidigt får medarbetaren möjlighet att utvecklas i sitt arbete. 

 

4.     Delegera 

 

När du delegerar arbetsuppgifter till dina medarbetare får de ofta mer stimulerande och utmanande ansvar. Genom att ge mer ansvar upprättas en relation mellan chef och medarbetare. Du visar tillit och respekt för dina anställda vilket i sin tur ökar deras grad av engagemang. Uppmuntra även rätten till att göra misstag, då misstag automatiskt leder till utveckling. 

5.     Va närvarande 

 

Ha regelbundna möten med din medarbetare där du stöttar, coachar och uppmuntrar till utveckling. En bra relation med dina medarbetare ökar chansen till ökat engagemang. Genom att regelbundet fråga anställda om hur de har det både i arbetslivet och privatliv uppmuntrar du en kultur där medarbetaren vågar uttrycka sig, vilket bidrar till ett bättre mående för individen. 

 

 

Börja bygg upp ditt teams engagemang med GOOZO idag. Verktyget förser chefer med värdefulla åtgärdsaktiviteter med syfte att stärka personalens engagemang på jobbet. 

Föregående
Föregående

Driv engagemang och lönsamhet med Gamification

Nästa
Nästa

Tips till dig som vill skapa en frisk arbetsplats!