Tips till dig som vill skapa en frisk arbetsplats!

Vem tjänar på att göra er organisation mer hälsosam och attraktiv? Jag skulle vilja påstå att det är en win-win situation för både organisationen och för individen. En hög sjukfrånvaro blir en stor kostnad för både organisationen som för individens hälsa och välbefinnande. Verktyget GOOZO kommer med förslag på personalaktiviteter och hjälper er att följa resultatet av de insatser ni gör för att på ett konkret sätt kunna mäta hälsa och lönsamhet.

För att få bukt med arbetsrelaterad ohälsa är det viktigt att du som chef funderar och reflekterar på vilket sätt du kan främja hälsa hos dina medarbetare. För varje krona som du satsar på personalen skall ni få ut mest möjliga i form av ökad frisknärvaro, produktivitet och arbetsengagemang samt ekonomiskt resultat. Det är nu än viktigare att prioritera din personal. Pandemin har satt sina spår och konsekvenserna av arbete på distans blir allt tydligare. Kommunikation, gemenskap och ergonomiska förutsättningar har blivit nyckelprioriteringar att fokusera på, då det är dessa faktorer ofta brister vid arbete hemifrån.

När organisationen satsar på hälsofrämjande aktiviteter för personalen är det mer troligt att medarbetaren vill stanna kvar på arbetsplatsen. Arbetsgivare som ställer för höga krav på

sina anställda riskerar också att förlora medarbetare visar en studie från microsoft. Chefers hjälp med prioritering av arbetsuppgifter är en viktig friskfaktor. För att främja balans mellan krav och resurs krävs en regelbunden kommunikation, så att medarbetaren vet vad som förväntas, vilket främjar välbefinnandet.

Anställda vill i den efterpandemiska fasen ha möjlighet att kunna välja mellan distansarbete och att arbeta på kontoret. Att satsa på att hitta hybrida lösningar som passar ert team bäst är nyckeln till innovation, framgång och välbefinnande. Kanske kan öppna kontorslandskap göras om till att bättre passa en hybrid arbetsplats.

Tillitsfullt och närvarande ledarskap

En ledning som är närvarande har alltid haft betydelse för individens välbefinnande på arbetsplatsen. Ledare som är lyhörda, närvarande och tydliggör mål kan utveckla en god relation till sina anställda. Vid distansarbete blir det svårare att hålla koll på hur medarbetaren mår. Vid digitala möten går det icke verbala kroppsspråk förlorat, vilket innebär svårigheter att fånga upp viktiga signaler. Att ha koll på när stressen och kraven blir för höga för medarbetaren är ett framgångsrikt koncept för att skapa en hälsosam arbetsplats.

Att medarbetarna har tillit till dig som ledare är en förutsättning för att kunna ha en god relation till dina anställda. Chefer kan visa tillit genom att ge mer ansvar och möjligheter som i sin tur bidrar till motivation och välbefinnande hos den anställde. Feedback är ett verktyg för att skapa tillit och välbefinnande då de kan ge konkreta reaktioner på prestationer.

Gör en aktivitet tillsammans med din arbetsgrupp där ni skriver ner en bra egenskap med ett enda ord om varandra på en lapp där det framgår till vem egenskapen är riktad. Om ni till exempel är 5 stycken i er arbetsgrupp, så skriver var och en av er ner en egenskap om varje medarbetare (anonymt om ni så vill). Jag lovar att dina medarbetare kommer gå därifrån med ett stärkt självförtroende och ett större engagemang. Vi människor har nämligen en önskan om en social identitet som är positiv. Individens identitet och självbild är kopplat till arbetet och yrkesrollen är väldigt viktigt i detta sammanhang

”Hälsofrämjande satsning”

Ett ”Hälsoår” arrangerades för att aktivera medarbetarna på en större industrikoncern. Mobilapplikationen GOOZO användes för att organisera upplägget och för att belöna medarbetarna för sin ansträngning genom gamification-systematik. Hälsåret belyser hur gamification även kan tillämpas för att aktivera och nå ut till medarbetare som vanligtvis avstår att delta i det förebyggande hälsofrämjande arbetet på sin arbetsplats. Varje säsong tilldelades ett eget tema med tillhörande aktiviteter. Dessa var: rörelse, kost, glädje och återhämtning.

Applikationens belöningssystematik bidrog till ett ökat deltagande även bland medarbetare som normalt sett inte deltog i organisationsaktiviteter. Den ansvarige för projektet hos arbetsgivaren ansåg att ”DET BÄSTA SOM HÄNT UNDER MINA 15 ÅR - ”

För att inkludera alla medarbetare i organisationens hälsosatsning är det viktigt att erbjuda olika aktiviteter. Alla är olika och föredrar olika former av aktiviteter. En del är i behov av fysisk aktivitet, medan andra behöver råd i hur olika stressituationer kan hanteras, eller varför inte kostrådgivning. Om samma aktivitet genomförs år efter år är det lätt hänt att många faller ifrån. Kanske de som allra mest har behovet? I GOOZO applikation finns ett uppslag av aktiviteter, där jag garanterar något som passar för alla. GOOZO applikationen har en inbyggd gamification- funktion i syfte att driva de beteenden som är önskvärda. För att motivera alla anställda i hälsofrämjande aktiviteter har GOOZO en inbygg systematik i att samla poäng och milstolpar. När milstolpen är uppnådda får medarbetaren en belöning i form av exempelvis en vattenflaska, biobiljett eller varför inte en gratis lunch. Metoden har för våra kundföretag varit framgångsrik, då systematiken automatiskt bidrar till ett stort intresse kring era organisationsaktiviteter och medarbetarnas välbefinnande.

Föregående
Föregående

5 tips till ett ökat engagemang!

Nästa
Nästa

GOOZOs medverkan i aktuella forskningsprojekt