Hur kan arbetsplatsen stödja en god arbetsrelaterad hälsa med hjälp av en mobilapplikation?

Digital hälsa möjliggör att skapa förutsättningar för delaktighet och empowerment. Med rätt incitament från arbetsgivare kan ett digitalt verktyg främja och nå människor som inte är fullt lika aktiva och engagerade som övriga medarbetare.

I början av januari i år gick starten för projektet Digitalisering för hälsopromotion (DIGHEP). Projektet har det övergripande målet att identifiera och utvärdera innovativa arbetssätt och personalaktiviteter för att uppnå en hållbar hälsa och ett sunt och produktivt arbetsliv. Efter ett halvår in i projektet har många intressanta intervjuer genomförts med personer som använder sig av den digitala hälsoapplikationen GOOZO. Vi har undersökt hur användarna upplever införandet av hälsoapplikationen och vilka hinder samt möjligheter som finns för att den ska kunna bidra till en god arbetsrelaterad hälsa. 

För att förstå och förklara hur GOOZO kan bidra till en arbetsrelaterad hälsa har den salutogena teorin legat till grund. Teorin fokuserar på att främja psykosocial hälsa och välbefinnande. Modellen KASAM är en del av den salutogena teorin (Känsla Av Sammanhang) och utvecklades av Aaron Antonovsky. Han var professor i socialmedicin under andra halvan av 1900-talet och intresserade sig för varför vissa individer lyckas klara sig igenom extrema förhållanden med sin psykiska hälsa i behåll. I boken Hälsans mysterium presenterar han modellen som handlar om sambandet mellan vår psykiska hälsa och i vilken utsträckning vi upplever tillvaron som meningsfull, begriplig och hanterbar. När man kan påverka sitt arbete och få stöd från sina arbetskamrater upplevs en hög känsla av sammanhang.

Hanterbarhet

I intervjuerna som vi har genomfört framgår att regelbunden träning leder till att individer känner sig piggare och gladare, och att de då får en bättre fysisk och psykisk kapacitet. Detta kan kopplas till hanterbarhet enligt KASAM, vilket innebär att människor då bättre kan möta och hantera olika händelser utan att bli offer för olyckliga omständigheter. Människor får helt enkelt en bättre förmåga att hantera sitt liv och de utmaningar de möter om de ägnar sig åt regelbunden träning. På detta sätt är intentionen med hälsoapplikationen god, då den stödjer människor till bland annat ökad fysisk aktivitet. Med en bättre hanterbarhet har man också de resurser som krävs för att vara starkare i att kunna påverka sitt arbete.

Begriplighet

Betyder att ha förståelse och förmåga att bedöma och förklara olika händelser Appen har introducerats med intentionen att medarbetarnas uppfattning om arbetsmiljön ska kunna fångas upp av chefer. Chefen ska då kunna aktivera åtgärder eller aktiviteter baserat på medarbetarnas uppfattning av arbetsmiljön vid varje mättillfälle. Denna funktionalitet kan stödja begriplighet relaterat till känsla av sammanhang.

Meningsfullhet

Omfattar delaktighet och en känsla av att kunna påverka sin situation. Meningsfullhet kan innebära att man känner motivation. Den digitala appen hjälper till att skapa en bättre meningsfullhet för medarbetarna. Medarbetarna vill ha kul på jobbet, med olika aktiviteter och vill gärna att applikationen ska inspirera till sociala aktiviteter för arbetsgrupperna. Gamifering, där tävlingsmoment är framträdande, är något som medarbetarna skulle uppskatta genom att sätta upp utmaningar för sig själva i relation till andra. Det kommer att bidra till att applikationen används mer, och på det sättet leda till en ännu bättre meningsfullhet på arbetsplatsen.

GOOZO har möjlighet att bättre stödja hälsa och känsla av sammanhang på arbetsplatsen, baserat på att verktyget kan förväntas bidra till hanterbarhet och meningsfullhet. Då en hög grad av KASAM kan utgöra ett skydd mot arbetsrelaterad stress, så innebär det att hälsoapplikationen kan hjälpa till att öka skyddet mot arbetsrelaterad stress. Digitala hälsoapplikationer kan alltså motivera deltagande och engagemang för hälsoaktiviteter och stödja chefer i att föreslå lämpliga aktiviteter för individerna och för arbetsgrupperna, för att främja hälsan för de anställda.

 

I takt med en ökad digitalisering har digital hälsolitteracitet blivit en av de viktigaste hälsoindikatorerna. Då individen förväntas vara mer delaktig i sin egen hälsa krävs en viss nivå av digital hälsolitteracitet dvs förmåga att finna och använda digital hälsoinformation och hantera digitala verktyg. Genom att erbjuda en mobil hälsoapplikation kan arbetsplatsen stödja och ge förutsättningar för att hantera sin hälsa, vilket sannolikt kan ha långsiktiga fördelar och göra det möjligt för individen att hantera framtida stressfaktorer som de står inför.

Vilka lärdomar kan vi ta med oss?

  • Med rätt incitament kan organisationer uppnå ett högt deltagande i hälsofrämjande aktiviteter, kanske behövs det fler utlottningar, högre vinster, fri friskvårdstimme eller grupptävlingar.

  • För att skapa delaktighet behöver företaget vidta åtgärder som exempelvis att bjuda in till informationsträff och prata om hälsoapplikationen, t ex anordna ”hälsofika” med din arbetsgrupp, där ni fikar och pratar om resultatet i GOOZO.

  • Tydliggöra vad som händer med personuppgifter och vem som kan se vilka aktiviteter som genomförs för att öka förståelsen för hur verktyget fungerar. 

GOOZO i relation till FN:S Globala Mål

GOOZO är ett hälso- och personalstrategiskt verktyg som kan ge organisationer stöd i sitt arbete att uppnå vissa av FN:s 17 globala mål, särskilt mål tre, åtta och tio.

Mål 3, God hälsa och välbefinnande, kan uppnås genom att använda digitala applikationer som stödjer känslan av sammanhang för medarbetare på en arbetsplats. En god hälsa är enligt mål 3 en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling, och en god arbetsrelaterad hälsa stärker verkligen människor i att kunna vara friska och att kunna arbeta.

Gällande mål 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, så kan uppnås genom att använda digitala applikationer som främjar den arbetsrelaterade hälsan. Arbeten ska vara hållbara för människor och miljö, och en digital applikation kan hjälpa till att skapa förutsättningar för hållbarhet i arbetslivet. Digitala applikationer som används för hälsofrämjande på arbetsplatsen hjälper till att skapa anständiga arbetsvillkor och främjar då också en ekonomisk tillväxt. Arbetstagarnas rättigheter till en god arbetsmiljö på arbetsplatsen tas till vara med intentionen som finns med att stödja en hälsofrämjande arbetsplats med digitala verktyg.



Föregående
Föregående

Skapa ett starkt arbetsgivarvarumärke för att locka talangfulla medarbetare!

Nästa
Nästa

5 metoder för att hantera konflikter på jobbet